Dzień
dobry, uczniowie!
Na
samym początku dopiszemy do poprzedniej lekcji punkt, którego nie
omówiliśmy, bo nie zdążyliśmy. Proszę zapisać punkt trzeci.
3
a)
znajomość składników:
Pierwsza
podstawowa zasada przyrządzania jakiegokolwiek wywaru jest znajomość
pochodzenia jego składników. Dzięki temu możemy bez problemu
robić eliksiry własnej roboty (ale ostrzegam, trzeba znać
składniki!). Jeżeli już wiesz, czego potrzebujesz do zrobienia
eliksiru i znasz pochodzenie składników możesz przystąpić do
określania ich ilości (teraz może się przydać waga). Składniki
Eliksirów dzielimy na pochodzenia Nieorganicznego i Organicznego.
Składniki pochodzenia Organicznego można podzielić na składniki
pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.
Jak
widzicie bardzo ważne jest znalezienie dobrego i pewnego dostawcy
składników. Nie powinno się ich kupować w pierwszym lepszym
sklepie. Pamiętajcie o tym!
b)
proporcje:
To
wcale nie jest trudne. Musimy tylko przyjąć, ze w eliksirze musi
się znaleźć dwa razy więcej produktów pochodzenia zwierzęcego
niż produktów pochodzenia roślinnego (trzeba pamiętać tez, ze w
każdym eliksirze powinna znaleźć się jakakolwiek ciecz - nawet w
małych ilościach. Pamiętaj o tej proporcji, kiedy będziesz
przyrządzać eliksir własnej roboty; nie przestrzeganie tej zasady
może skończyć się tragicznie!
Jak na razie nie musicie się o to martwić. Teraz warzycie tylko to, na co Wam pozwolę. W szkole nie możecie przygotowywać eliksirów bez wiedzy mojej, czy innych nauczycieli, a zwłaszcza Dyrektora. Jednak jest to bardzo ważna zasada, jeśli chodzi o Waszą przyszłość. Gdyby ktoś zechciał ulepszyć na swój sposób jakikolwiek eliksir MUSI TO PAMIĘTAĆ! W przeciwnym razie możecie wylądować u Świętego Munga.
c) kolejność dodawania składników
Mogłoby
wydawać się to dziwne, ale w przyrządzaniu eliksirów liczy się
tez kolejność dodawania składników. Najpierw powinniśmy wlać
ciecz do kociołka. Następnie wrzucić mniej ważny składnik
zwierzęcy, a potem roślinny (zazwyczaj jest tylko jeden, ale jeżeli
jest ich więcej wrzuć je wszystkie). Jeżeli są jeszcze jakieś
mniej ważne produkty zwierzęce bądź składniki pochodzenia
nieorganicznego należy je teraz dodać (nawet, jeśli byłoby ich
sporo). Na samym końcu wrzucamy do naczynia najważniejszy składnik
pochodzenia organicznego.
Myślę,
że niektórzy z Was już to wiedzieli. Chociażby przez to, że
widzieli jak domownicy warzą mikstury. Pozostali z pewnością
czytając i stosując przepisy szybko to zapamiętają.
d) który składnik jest najważniejszy ?
Składnik
najważniejszy, zwany głównym, jest to zazwyczaj składnik
występujący w tytule nazwy eliksiru np. eliksir pieprzowy - pieprz.
Dużo eliksirów nie ma w nazwie zawartego składnika, dlatego też
składnikiem głównym w takim wypadku jest składnik pochodzenia
zwierzęcego, którego zwierze ma większe właściwości magiczne,
np.: krew, jednorożca lub krew Trolla, składnikiem głównym będzie
krew jednorożca. Wiele Eliksirów odbiega od tych zasad podczas ich
sporządzania, dlatego trzeba bardzo uważnie czytać instrukcje
sporządzania eliksiru i postępować wedle instrukcji.
Tutaj
generalnie nie ma reguł. Trzeba po prostu znać dobrze przepis i
postępować według niego.
Bardzo
proszę zapoznać się
dobrze
z tematem. Za kilka lekcji będziemy przygotowywać eliksiry i ktoś,
kto nie będzie znał tych naczelnych zasad będzie musiał opuścić
klasę. Już wkrótce sprawdzę Waszą wiedzę. Na dziś to wszystko.
Dziękuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz